Sveitsin keskuspankki (SNB) ilmoitti tänään luopuvansa yhteisvaluutta euron ja frangin välisestä kurssilattiasta.
SNB ilmoitti vuonna 2011, että se tulee printtaamaan frangeja rajattomasti ja ostaa näillä rahoilla ulkomaisia omaisuuseriä, pitääkseen frangin kurssi 1.20-vaihtokurssin yläpuolella. SNB:n tase on, kuten kuvasta käy ilmi, kasvanut merkittävästi viime vuosina. SNB:stä on tullut merkittävä osakkeiden ja valtioiden velkakirjojen omistaja.
Kun SNB ilmoitti kytköksestä luopumisesta, euro heikkeni 1.20-tasolta alimmillaan 0.85-tasolle, mikä oli huima kolmenkymmenen prosentin muutos.
Miksi? Mitä SNB:llä, tai sveitsiläisillä, oli sitä vastaan, että maasta tulee ultravauras niinkin yksinkertaisella operaatiolla kuin painamalla keskuspankissa "printtaa"-nappulaa?
En keksi kovin hyviä syitä SNB:n päätökselle, mutta tässä muutama:
1) SNB katsoi, että mieluummin se ottaa turpaan heti kättelyssä 20-30 prosenttia aiemmin ostamistaan sijoituksista, kuin ostaa enää sentilläkään mitään euroalueelta. Tämä sen takia, että SNB ei näe tuottomahdollisuuksia euroalueen velkakirjoissa tai osakkeissa.
2) SNB:n jatkuvat tukiostot ovat muodostaneet leijonanosan euron netto-ostoista. Juuri muut euroalueen ulkopuoliset toimijat eivät ole halunneet euroa ostaa. SNB:n ostojen takia euro ei ole päässyt heikentymään juuri ollenkaan valuuttamarkkinoilla, mikä on haitannut merkittävästi Euroopan keskuspankin kriisinhoitotoimia.
SNB katsoi, että EKP:n ensi viikolla mahdollisesti ilmoittama velkakirjaosto-ohjelma jää liian pieneksi, ja arveli, että on parempi, että SNB kantaa kortensa euron devalvaatiokampanjaan. Muuten euroalueen hajoaminen voisi aiheuttaa vielä suuremmat tappiot Sveitsille jatkossa.
Oli miten oli, Sveitsin peliliike kertoo, että euroalue on vaikeuksissa.