Risti seinään, olen rinnakkaisvaluutan tarpeesta samaa mieltä Väyrysen kanssa.
Uskon, että Suomen merkittävin ongelma on yksityisen kysynnän puute, toiseksi suurin ongelma ovat jäykät työmarkkinat, kolmanneksi ylisuuri julkinen sektori, ja vasta neljäntenä suomalaisyritysten kilpailukyky - vaikka hallituksemme kaavaileman toimet ovat mielestäni oikeansuuntaisia, ne puuttuvat vasta kolmanteen ja neljänteen ongelmaan.
Ehdotan nyt hieman radikaalimpia toimenpidettä - yksityisen kysynnän lisäämistä rinnakkaisvaluutalla, jota voisi käyttää vain valittuihin palveluihin.
Käytännön toteutus menisi niin, että jokaiselle suomalaiselle avattaisiin oma tili, jonne lisättäisiin joka päivä kymmenen euroa uutta elektronista rinnakkaisvaluuttaa, jota kutsumme palvelurahaksi. Siinä vaiheessa kun tilin saldo on 500 rahaa, tilille ei enää lisättäisi palvelurahaa.
Tililtä tai tilille ei voi tehdä tilisiirtoja, vaan ainoa tapa käyttää palvelurahaa on ostaa niillä palveluita, joiden on päätetty olevan palvelurahan piirissä. Tässä tärkeää on tiedostaa, että mitään hyödykkeitä ei palvelurahalla pidä voida ostaa, koska muuten autotallimme olisivat pian täynnä kahvakuulia.
Näitä palveluita olisivat käytännössä terveydenhuolto, liikuntapalvelut, koulutus ja mahdollisesti jopa kulttuuri.
Palveluseteli-sertifioidun yrityksen tai julkisen laitoksen ottaessa maksuksi vastaan palvelurahaa, se voi vaihdattaa ne Suomen Pankissa euroiksi.
Näin toteutettuna rinnaisvaluutta ei sotke millään tavalla normaalia euromuotoista palkanmaksua, talletuksia tai velkoja, mutta lisää kuitenkin kysyntää näille yksiselitteisesti kansalaisten hyvinvointia lisääville palveluille. Koska kansalaisten ei enää tarvitse käyttää euroja näiden palvelujen ostamiseen, heille jää enemmän euroja myös muuhun elämiseen, millä on elvyttävä vaikutus.
Asiassa on toki pieni mutta - mistä haalitaan eurot joihin yritykset ja laitokset voivat palvelurahat vaihtaa? Jos emme halua lainata näitä maailmalta, tarvitaan se ihka oikea rinnakkaisvaluutta ja suveneeri keskuspankki.
Ja rehellisyyden nimissä, ehdotus ei ole täysin omani, vaan alunperin Milton Friedmanin jo vuonna 1955 esittämä.
Myös infra tähän näyttäisi jo ainakin osittain olevan olemassa.
---
Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.